ראשי » מרכז המידע של יד לאחיות » היכן עובר הגבול בין עזרה סיעודית לנפשית?

היכן עובר הגבול בין עזרה סיעודית לנפשית?

כשמטפל סיעודי מצטרף למשפחה ומתלווה אל הקשיש באופן קבוע, הוא יוצר – במידה ומדובר במטפל מקצועי ואיכותי – שגרה קבועה של רווחה. הוא דואג לכל צרכיו של הקשיש במהלך היום ולעיתים גם במהלך הלילה. אך איפה עובר הגבול בין עזרה סיעודית לבין תמיכה נפשית?

המטפל הסיעודי יכול להיות אדם מוכשר מאד, רגיש למצוקותיו ולתחושותיו של הקשיש, מישהו שיכול להפוך להרבה יותר ממטפל, אלא לחבר ותומך. עזרה סיעודית צריכה לספק את המשענת, אך אינה יכולה בדרך כלל למלא את המקום של תמיכה נפשית מקצועית.

הגבול בין עזרה סיעודית לנפשית

המטפל הסיעודי אינו פסיכולוג

בראש ובראשונה, חשוב לזכור שהמטפל הסיעודי מציע עזרה סיעודית המתבססת על מילוי הצרכים הרפואיים והיומיומיים של הקשיש. הוא אינו פסיכולוג, על אף שכחלק מתפקידו עליו לשים לב לשינויים במצב הנפשי של הקשיש וללוות אותו בצורה נעימה ומבינה.

משפחות רבות סומכות על עזרה סיעודית ככזו שתציל את הקשיש גם ממצבים נפשיים לא פשוטים. בדידות, החוסר בטיפול נאות, מגבלות בהיעדר תמיכה ועוד בעיות מלוות את השיקול האם לקחת עזרה סיעודית או לא. חשוב להזכיר – עזרה סיעודית מספקת מענה יומיומי אך חשוב להיעזר גם בתמיכה של גורם מוסמך בתחום הנפש.

המשפחה כמצפן

במידה ויש מטפל סיעודי קבוע הוא יכול וצריך לפקוח את העיניים ולהצביע על בעיה נפשית שבאה לידי ביטוי בשינויי מצב הרוח או במצבים אחרים. מכורך המציאות שבה הוא האדם הקרוב ביותר לקשיש במהלך שעות היום.

עם זאת, גם למשפחה יש תפקיד חשוב. לצד המטפל הסיעודי חשוב שגם המשפחה תהיה עירנית ותזהה מצבים של מצוקות נפשיות. קשיש שאינו מתנהג כעצמו, שכועס יותר, מגיע אולי למצבים אגרסיביים, מדוכדך ואדיש או פשוט מבטא עצב או כאב, הוא אדם שצריך עזרה נפשית.

המשפחה, יחד עם המטפל המספק עזרה סיעודית צריכים לשמש כמצפן ולזהות את השינויים האלו, שיועברו לטיפול של איש מקצוע המתמחה בטיפול נפשי.

תמיכה קבועה של מטפל נפשי

אחת הדרכים ליצור הבדלה בין טיפול סיעודי ובין תמיכה נפשית היא לשמור על בקרה גבוהה בשיתוף פעולה עם הרופא המטפל. אפשר להתייעץ עם הרופא באופן קבוע או להזמין באופן קבוע מטפל נפשי, למשל פסיכולוג המתמחה בגריאטריה, שיצביעו על שינויים נפשיים ויוכלו לעזור.

מהם סימני האזהרה להידרדרות המצב הנפשי?

על מנת שנוכל להיות עם היד על הדופק, חשוב להכיר את סימני האזהרה.

  • שינוי במצב הרוח – אם הקשיש משנה את מצב רוחו באופן פתאומי, או מצב רוחו מידרדר מיום ליום, כדאי לערב איש מקצוע
  • שינוי הרגלים – אם שינוי ההרגלים נעשה באופן מטריד, למשל חוסר רצון להתקלח או לאכול, לקחת תרופות או לצאת מהמיטה.
  • התרחקות – האם הקשיש לא רוצה לראות אנשים? מסרב ליצור קשר? מצוקה זו מחייבת התערבות של בעל מקצוע.

בין טיפול סיעודי לטיפול נפשי יש עולם ומלואו. חשוב לא להתבלבל בין השניים ולהיות עירניים לסימני מצוקה נפשית אצל הקשיש. סיוע מקופת החולים, מאנשי מקצוע פרטיים או מארגונים המתמחים בתמיכה נפשית לקשישים – כל אלו יכולים לסייע ולתת מענה.

[banner ]זמינים עבורכם 24 שעות ביממה – 077-7296023[/banner]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *