ראשי » מרכז המידע של יד לאחיות » הקשר בין טיפול סיעודי לטיפול משפחתי

הקשר בין טיפול סיעודי לטיפול משפחתי

למרות שהבסיס של טיפול סיעודי הוא טיפול יחידני ואישי במטופל שזקוק לעזרה במילוי צרכים ומטלות יומיומיות, יש חשיבות גם לטיפול המשפחתי, או יותר נכון – לתמיכה המשפחתית בכל התהליך. איפה שני הדברים מתחברים זה לזה?

המטפל הסיעודי שמצטרף אל המשפחה ולוקח אחריות על הטיפול בקשיש, האב, הסב או הדוד האהוב, משנה את הדינמיקה בתוך המשפחה ואת שגרת הטיפול באותו קרוב. הוא נותן למשפחה מרווח נשימה חשוב, כשהוא מאפשר לבני המשפחה לקחת צעד אחורה ולדעת שיש מישהו מקצועי, קשוב וזמין שדואג לצרכי המטופל. 

בחירת המטפל – מתחשבים גם במשפחה

כדי ליצור שגרת טיפול טובה ונעימה, אנחנו צריכים לקחת בחשבון שבחירת המטפלת הסיעודית או המטפל תשפיע לא רק על הקשיש עצמו אלא על המשפחה שמקיפה אותו. חברות המציעות שירותי טיפול סיעודי מפגישות את המטופל עם המטפל אך לרוב מבקשות שגם בני המשפחה הקרובים יהיו נוכחים במפגשי ההכרות. הסיבה לכך היא פשוטה, כאשר יש כימיה ושיתוף פעולה בין המטפל למשפחה הטיפול יהיה טוב, קשוב ומסור יותר.

חשוב להבין שהמטפל, בייחוד אם מדובר במישהו שעומד לגור עם הקשיש ולקחת חלק בשגרת היומיום הקבועה שלו, יהיה חלק מהמשפחה. הוא ייפגש עם בני המשפחה, הוא ילווה את הקשיש לאירועים משפחתיים והוא ייעזר בבני המשפחה בדברים שונים. בייחוד בילדיו של המטופל.

המשפחה כגורם תומך ומחזק

במקרים רבים הכימיה בין המטפל ובין המטופל איננה מיידית. לוקח זמן עד שהקשיש מבין שנמצא איתו מישהו שמעניק לו טיפול סיעודי שהוא צריך ומספק לו תמיכה. גם המטפל, בייחוד אם הוא מגיע מארץ זרה ומתרבות אחרת, מרגיש שהוא נמצא בתהליך הסתגלות.

המשפחה צריכה להיות שם לאורך התהליך, לחזק ולתמוך גם במטופל וגם במטפל. במידה והמשפחה תהיה שם לחזק, לאחד ולתמוך, תהליך ההסתגלות יהיה הרבה יותר קל לשני הצדדים, המטפל ירגיש שיש לו למי לפנות בכל שאלה או בקשה ואילו המטופל ירגיש שבני המשפחה לוקחים חלק בתהליך ולא משאירים אותו לבד עם אדם זר. ההסתגלות לכל המצב החדש תהיה יותר פשוטה לכולם.

הקשר בין טיפול סיעודי לטיפול משפחתי

תמיכה נפשית ורגשית של המשפחה במטופל

בעוד שהמטפל הסיעודי אמור לסייע למטופל בביצוע מטלות יומיומיות, במעקב רפואי ובליווי לאורך היום, המשפחה שמגיעה לבקר ולעיתים מתגוררת בסמוך למטופל צריכה להיות זו שמעניקה את התמיכה הנפשית והרגשית. המטופל לא אמור להרגיש שהוא ננטש על ידי משפחתו ושהטיפול בו עבר לידי אדם זר, אלא שהמשפחה היא חלק מהתהליך הטיפול.

חשוב להקפיד על ביקורים קבועים של בני המשפחה אצל המטופל, על ליווי לטיפולים רפואיים או נפשיים ועל זמינות כמה שניתן, גם כאשר יש עזרה סיעודית קבועה. מומלץ לקבוע פגישות קבועות של בני המשפחה עם המטופל ולהגיע באופן קבוע לראות אותו, להיות זמינים לשיחה ולתמיכה ולשתף אותו באירועים משפחתיים.

התמיכה היא לא רק במטופל, אלא גם במטפל. מטפלים סיעודיים מתמודדים לעיתים עם חוסר הסכמה מהמטופלים, שלוקח להם זמן לפתח יחסי אימון עם המטפל. המשפחה צריכה לספק תמיכה בנושא זה, לתמוך בהחלטות המקצועיות של המטפל ולעזור בתהליך ההסתגלות ככל הניתן.

שיתוף פעולה בין המטפל הסיעודי ובין המשפחה יניב תוצאות טובות לאורך זמן.

[banner ]זמינים עבורכם 24 שעות ביממה – 077-7296023[/banner]

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *