ראשי » מרכז המידע של יד לאחיות » כיצד להתמודד עם דיכאון בגיל השלישי

כיצד להתמודד עם דיכאון בגיל השלישי

הגיל השלישי מביא איתו לא רק שינויים פיזיים, אלא גם שינויים רגשיים ונפשיים. אלו יכולים להופיע אצל כל אחד מאיתנו בעת זקנה. דכאון הוא תופעה שמלווה לא מעט קשישים מסיבות רבות. בין אם מדובר בבן הזוג שנפטר וכעת אלינו להתרגל לחיים לבד אחרי שנים של ביחד או בהתמודדות עם מחלה קשה, בשינוי באורח החיים בגלל מצב בריאותי שמשתנה או פשוט בפרידה מחברים שהלכו לעולמם. כל אחד מהשינויים האלו יכול לגרום לתופעות נפשיות, מחרדות ועד דכאון.

דכאון בגיל השלישי

מדוע קשישים חשופים יותר לדכאון?

לצד הסיבות שפירטנו בהקדמה, בולטת סיבה אחת מהותית: בדידות. החברים שהלכו לעולמם, בני הזוג שנפטרו, הילדים שכל אחד מהם פיתח מסגרת עצמאית משלו והשגרה הבריאותית שמכתיבה לא פעם חיים בתוך הבית יותר מאשר בסביבת אנשים אחרים – אלו יוצרים תחושה אמיתית של בדידות. מסגרת של עזרה סיעודית קבועה, באמצעות מטפל שנוכח בחייו של הקשיש לכל אורך היום, יכולה לתרום לא מעט לסילוק תחושת הבדידות הזו.

במקרים אחרים, קשישים חשופים יותר לדכאון בגלל הידרדרות פיזית. המצב הבריאותי שהופך אותם מאנשים פעילים לאנשים שזקוקים לשירותי עזרה סיעודית באופן קבוע משפיע על המצב הנפשי. דכאון נוצר לא פעם בדיוק בתוך השינוי הגדול הזה, שהקשיש לא פעם מתקשה להבין אותו. במקרה זה ליווי מקצועי של פסיכיאטר גריאטרי או של מחלקות הרווחה בעירייה יכול לתרום ולעזור.

מציאת מסגרות תומכות – בבית ומחוץ לו

אחד הפתרונות הפשוטים ביותר להתמודדות עם דכאון הוא לצאת מהבית. באמצעות עזרה סיעודית שמלווה את הקשיש צעד אחר צעד ודואגת לצרכיו בזמן שהוא נמצא מחוץ לבית ניתן ליצור שגרה שבה הוא נהנה מחיבור עם אנשים, שיחה, פעילות ומהאוויר הצח. כל אלו משפיעים באופן ישיר על המצב הנפשי ויכולים למנוע את הדכאון שמגיע עם הבדידות שבבית הריק.  

מועדוני יום לקשישים, מסגרות תומכות במתנס"ים, ארגונים ועמותות פרטיות לצד מחלקות הרווחה בעיריות ובמועצות המקומיות מספקים פתרונות רבים לקשישים בכל הגילאים. קשיש שמתגורר בבית ולא נמצא במסגרת של דיור מוגן או בית אבות, צריך לצאת ולהיפגש עם אנשים אחרים בגילו במסגרות אלו.

בתוך הבית, הבחירה במטפל סיעודי תומך היא חשובה. עזרה סיעודית היא אמנם ברוב המקרים עזרה פרקטית כאשר הקשיש כבר לא מסוגל לבצע פעולות שונות בעצמו, אך היא גם עזרה נפשית. העזרה הנפשית מתבטאת באפשרות לשוחח עם אדם נוסף שנמצא בבית, לספר, לשתף ולהרגיש שמבינים אותך.

מה קורה כשהדכאון חמור במיוחד?

חשוב מאד להבדיל בין דכדוך שמקורו בתחושת בדידות או במצב זמני לא ברור ובין דכאון שמתפתח למשהו קבוע וקליני יותר. במקרה השני, חשוב לפנות לגורם מטפל המתמחה בטיפול בדכאון. אם אתם חושדים שהקשיש בן משפחתכם סובל מדכאון חשוב לפנות לרופא המטפל ולקבל הכוונה מקצועית במהירות. גם במקרה זה עזרה סיעודית יכולה לספק עין פקוחה ולדאוג לעקביות הטיפול לאחר האבחנה.

[banner ]זמינים עבורכם 24 שעות ביממה – 077-7296023[/banner]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *