כל מי שגדל בסמוך לסבא וסבתא, או נהג לבקר אותם באופן קבוע, מכיר את הסיטואציה הזו. אותו מצב שבו אנחנו צופים באנשים היקרים לנו משתנים. במקרים מסוימים השינוי הוא פיזי וגופני, כלומר – הם הופכים חלשים יותר, מתקשים בראייה או בשמיעה ולא זריזים ואנרגטיים כמו פעם. במקרים אחרים מדובר גם בשינוי התנהגותי וקוגניטיבי, כך במקרים של מחלות כמו דמנציה, אלצהיימר וכדומה. אחות סיעודית או מטפל אחר נכנסים למשפחה והמצב משתנה. איך מלמדים ילדים על השינוי הזה ואיך מסבירים להם שהאדם שהיה כל כך קרוב בעבר השתנה וכעת גם ההתנהגות שלהם צריכה להיות סבלנית יותר?
ההסבר צריך להיות בהתאם לגיל
במקרים רבים אנחנו רואים כיצד הסבר פשוט הופך למסובך, בגלל שימוש לא נכון בשפה ובגלל חוסר התאמה לגיל. אנחנו מספרים לילדים מהי אחות סיעודית ומה התפקיד שלה, מסבירים מדוע היא מצטרפת כעת למשפחה ובמה היא תעזור לסבא או לסבתא. אנחנו מספרים על הזקנה ועל העובדה שאנחנו משתנים במהלך החיים, מתבגרים וגדלים.
צריך להשקיע מחשבה בהסבר, גם אם הילד מתקיל בשאלה פתאומית. יש הבדל מהותי בין הסבר לילד בן 3 או 4 ובין ילד בן 10 או 15.
לא משתמשים בשפה מתיילדת וסיפורית
ברבים מהמקרים אנחנו מנסים לרכך את ההסבר עם שפה ילדותית מדי.אחת הדוגמאות הטובות ביותר לכך היא הימנעות מהמילה מוות. אנחנו לא אומרים לילדים שיש אנשים שמתים, אלא מספרים ש"הם גרים בשמיים" וכדומה.
חשוב לוותר על המילים המתיילדות ולבחור בהסבר נקי וברור. ככל שנסבך את ההסבר במילים ילדותיות נקשר את אותן מילים לאסוציאציות הלא נכונות וניצור בלבול. אפשר לספר שהמצב של סבא משתנה בגלל שהוא מזדקן וכשזקנים לפעמים מרגישים לא טוב, מתקשים בהליכה או צריכים עזרה סיעודית בבית. חשוב להשתמש במילים ברורות ולא במטאפורות.
ליצור קשר טוב בין סבא וסבתא ובין הנכדים – גם בשלב הסיעודי
הופעתה של אחות סיעודית במשפחה פירושה לפעמים התרחקות. אחרי תקופה שבה זיהתה המשפחה את הצורך ופנתה לתהליך קבלת עזרה, תקופה בה בדרך כלל המשפחה לוקחת על עצמה את הטיפול הזמני, פתאום מגיעה העזרה וכל אחד חוזר לעניניו.
אחת הדרכים להסביר לילדים שסבא או סבתא זקוקים לעזרה כעת, היא לערב אותם. כדאי ליזום שעות קבועות של ביקור שבמהלכן הילדים נפגשים עם סבא וסבתא ומבינים יותר מה מצבם. הפגישות האלו הן לא רק פגישות שמשקפות את המצב אלא גם מקרבות בין הדורות ויוצרות חיבורים משפחתיים בריאים וטובים.
כולם מרוויחים מהפגישות האלו. כשעולות שאלות לפני או אחרי הפגישה, אפשר לענות עליהן בצורה ברורה וישירה, בלי לפחד מהשלכות. ככל שנהיה ברורים יותר עם הילדים ונשקף להם באמצעות מפגש ישיר את המצב, כך המצב יהיה ברור יותר.
[banner ]זמינים עבורכם 24 שעות ביממה – 077-7296023[/banner]