מבחן התלות של ביטוח לאומי מעסיק מטופלים וקשישים שזקוקים לעזרה סיעודית ובעיקר – את בני משפחותיהם שעוברים איתם את התהליך לבקשת מטפלת סיעודית. תהליך שדורש את ביצוע המבחן.המבחן בהחלט יכול לעורר חששות אצל בני המשפחה, כמו גם אצל הקשיש עצמו. במהלך המבחן בודקת הנציגה מטעם ביטוח לאומי, לרוב רופאה גריאטרית, את כשירות הקשיש על פי מספר קריטריונים.
הקשיש או המטופל נבדק ביכולותיו להתלבש לבד, ללכת לשירותים, לאכול לבד, להיות בתנועה ועוד. לאחר המבחן מגישה הרופאה דוח עם חישוב הנתונים ועל פי דוח זה ביטוח לאומי או חברת הביטוח הפרטית מחליטות מהי הגמלה המגיעה לאותו מטופל והאם הוא יוכל לקבל מטפלת סיעודית.
איך לעבור את מבחן התלות ADL?
טיפים לעבור את המבחן שיכול להיות גם מביך ולא נעים:
הכינו את הקשיש מראש למבחן
במקרים רבים קשה להסביר לקשיש או למטופל הסיעודי מה עומד לקרות ומה טומן בחובו אותו יום. ועדיין, חשוב להכין את הקשיש לסיטואציה ולא להפתיע אותו. אם אתם יודעים שהמבחן עומד להתקיים בעוד מספר ימים, התחילו בהכנות מנטליות. ספרו לקשיש מה עומד לקרות, מה קורה במהלך המבחן ומה צפוי לו.
אל תמרדו בהוראות הבוחן
במשפחות רבות, באופן טבעי, קשה לראות את אב המשפחה או אם המשפחה מתמודדים עם הוראות ובקשות שקשה לבצע. למרות זאת, נסו שלא ליצור דרמות מיותרות במהלך המבחן.
אל תמרדו בהוראות הרופא או נסו לדובב את המעשים של הקשיש ולתאר אותם תוך כדי תנועה, אל תחפשו תירוצים ואל תדרבנו את הקשיש לבצע את הפעולות אם אינו מסוגל לכך. כל תרומה כזו רק תכניס אווירה של חשש ומבוכה רבה יותר.
היו קשובים לצרכי הקשיש
במהלך המבחן, תפקידכם הוא בעיקר לתמוך ולשדר רוגע. אם הקשיש רוצה כוס מים תוך כדי המבחן, זה התפקיד שלכם. אם הוא זקוק להסבר נוסף ומרגיע, זה התפקיד שלכם – כל עוד אינכם סותרים את הוראות הרופא.
היו קשובים למה שקורה במהלך המבחן, עירניים לתגובות אבל אל תתערבו בצורה אגרסיבית. תהיו שם כדי לתת את התמיכה והאהבה לקשיש ברגע שיכול להיות קשה ומביך. זכרו שהמטרה בסופו של דבר טובה – להביא מטפלת סיעודית שתסייע לקשיש בשירות סיעודי מסור.
אל תספקו תירוצים
כדי שתוכלו לעבור את המבחן בשלום ויותר מכך, כדי שהקשיש יוכל לעבור את המבחן בשיא הנוחות, לא כדאי לספר סיפורים ולתרץ תירוצים במהלך המבחן. אם הקשיש אינו מסוגל לבצע פעולה מסוימת, אל תהפכו לסנגורים ותנסו לתרץ את הדבר. המבחן בודק בדיוק את המצב הזה, שבו קשיש כבר אינו מסוגל לדאוג לעצמו.
מבחן התלות יכול להיות מביך, מטריד ולא נעים אבל חשוב להבין שזהו התהליך הנהוג היום ושבסופו, במידה והמבחן יעבור בשלום, תוכלו לקבל מטפלת סיעודית שתספק עזרה ותמיכה לקשיש במהלך כל שעות היום.