המעבר בין אורח חיים פעיל ושגרתי למצב של פציעה או מצב בריאותי לא תקין בעקבות הידרדרות, מחלה או תאונה ולאחר מכן שיקום ושוב חזרה לאורח חיים פעיל ובריא הוא מעבר מפותל וסבוך במיוחד שגורר אחריו אינספור שינויים וצורך להסתגל אליהם, לעיתים במהירות ולעיתים לאורך שנים ארוכות. איך אפשר לחזור לאורך חיים פעיל לאחר שיקום ארוך? מסתבר שלא כדאי לעשות זאת לבד, ישנם גורמים מקצועיים שיוכלו להיות שם ולתמוך בך, צעד אחר צעד.
ליווי רפואי
קופות החולים ובתי החולים יכולים להציע ליווי רפואי לאורך כל תקופת השיקום אך גם לאחריה. מעזרה רפואית שכוללת ביקורות קבועות ועד ליווי של אחות פרטית לאחר ניתוח וגורמים בתחום בריאות הנפש. לכל מטופל בהתאם למצבו ניתן לתפור חבילה של שירותים תומכים שיוכלו לסייע לו לחזור לאורח חיים בריא ופעיל. גם ייעוץ תזונתי, למשל, הוא משהו שניתן לקבל דרך קופות החולים.
אחות פרטית מלווה
אחות פרטית יכולה לסייע לא מעט גם בתקופת החזרה לשגרת החיים אחרי שיקום. היא מלווה את המטופל ונותנת לו למעשה את האפשרות לעשות את המעבר באופן הדרגתי, מסייעת לו בחלק מהפעולות ולאט לאט מאפשרת לו לבצע בעצמו, כחלק מהשיקום והמעבר הלאה.
תרפיה באמנויות וספורט
אחת הדרכים לחזור לאורח חיים פעיל, היא תרפיה מכל סוג שהוא. זו יכולה להיות תרפיה באמצעות ציור, מוזיקה, משחק או תנועה, באמצעות פעילות גופנית כמו שחייה או באמצעות רפואה משלימה מכל סוג שהוא. כיום מציעים מומחים לשיקום אינספור טכניקות תרפוטיות המסייעות לשיקום ולחזרה לשגרה לאחריו.
ליווי נפשי פסיכולוגי
הליווי הפסיכולוגי אל אורח החיים הפעיל הוא לעיתים חשוב לא פחות מהסיוע הרפואי שיכולה להעניק אחות פרטית או מטפלת ברפואה משלימה. מומלץ למצוא את שיטת הטיפול המתאימה ואת האדם שאתם סומכים עליו כדי לחלוק איתו את הקשיים וההתלבטויות בדרך לשגרה פעילה חדשה. לא לכל אחד מאיתנו יתאים ייעוץ של פסיכולוג קלאסי ויכול להיות שמטפל בשיטה אחרת יוכל לסייע טוב יותר. כך או כך, כדאי למצוא מסגרת תומכת לא רק לגוף אלא גם לנפש.
עבודה בצעדים קטנים
בין אם אתם נעזרים בפסיכולוג, עובדים בהתאם להוראות הרופא בקופת החולים או נהנים מסיוע של אחות סיעודית שהולכת אתכם צעד אחר צעד, חשוב לזכור שהחזרה לאורח חיים פעיל לאחר שיקום ארוך היא אף פעם לא פשוטה. מדובר בעבודה בצעדים קטנים, קצובים ונצחונות בהשגים קטנים. זה לא קורה ביום אחד. לכן, מומלץ למצוא את המסגרת התומכת – של המשפחה, של הגופים הרפואים המטפלים בכם ושל אנשים שאתם סומכים עליהם ועל יכולות הטיפול שלכם. יותר מהכל, כדאי לסמוך על עצמכם ולקחת את החזרה לשגרה צעד אחר צעד.