מגע פרווה נעימה של ארנב, חתול שמחכך את ראשו ברגלכם, או כלב שמתכרבל לצדכם – זה לא רק נעים, זה באמת יכול ליצור שינוי בחיים שלכם בעת הגיל השלישי, ובמיוחד במהלך טיפול סיעודי!
במרוצת השנים, מחקרים רבים הוכיחו את הקשר בין מפגש עם בעלי חיים לבין איכות חיים גבוהה יותר. עצם האינטראקציה עם בעלי החיים מעוררת בבני אדם קרבה מיוחדת שאינה תמיד באה לידי ביטוי עם אנשים בסביבה. אצל ילדים הוכח כי חיים לצד בעלי חיים יכולים גם לפתח יכולות חשיבתיות גבוהות יותר, ואפילו, תאמינו או לא, לחזק את המערכת החיסונית ולעזור להתמודד עם הוירוסים והצינונים שפוקדים תינוקות וילדים על בסיס קבוע.
ההשפעה ניכרת גם על מבוגרים ובני הגיל שלישי, אולם מבוגרים רבים ובייחוד כאלה הזקוקים לטיפול סיעודי כבר לא יכולים לגדל בעלי חיים בעצמם ולשאת בעול האחריות הכרוך בדבר. לכן, בשנים האחרונות ניכרת מגמה מבורכת של טיפול בקשישים בעזרת בעלי חיים במוסדות שונים, כגון בתי אבות, דיון מוגן ועוד.
באילו תחומים יכולים בעלי חיים לסייע לקשיש?
לבעלי חיים ובייחוד לחיות מחמד מבויתות (כן, זה יכול להיות גם ארנב, או שרקן, או אפילו חמוס!) קיימות כמה יכולות ומאפיינים ההופכים אותם למושלמים עבור טיפול בקשישים, ביותר מובנים משיכולנו לדמיין.
- הפוגה מן השגרה – אחד הקשיים הנפוצים ביותר עבור קשישים הוא ההתמודדות עם השגרה הכוללת לעיתים רבות בדידות רבה. קשישים רבים כבר אינם יכולים לצאת מהבית בתכיפות, לבלות באופן קבוע עם חברים או משפחה וכדומה, לכן, מעבר לטיפולים הבריאותיים, מאוד חשוב לסייע לקשיש למצוא עניין בשגרת יומו, כדי למנוע תופעות של עצב ודיכאון שעשויים חלילה, להביא להתדרדרות גם מבחינה בריאותית. הבילוי עם חיית המחמד זו תוספת של חברה מנחמת אל שגרת היומיום.
- אהבת חינם – המאפיין שאולי הינו הבולט ביותר בקשר בין בעלי חיים לבני אדם הוא אהבתם שלא תלויה בדבר. בעלי חיים רבים מגיבים היטב לחיבה מצדם של בני האדם ומצפים באופן יחסי, למועט. עבור קשישים (כמו גם עם ילדים למשל), הקשר שנוצר עם בעלי חיים הוא יחיד במינו ותורם רבות כאמור, לאיכות חייהם.
- לבעלי חיים יש סבלנות – קשישים רבים, בייחוד בדור שלנו, מרגישים דחויים על ידי הסביבה. גם במקרה הטוב בו המשפחה מגיעה לבקר לעיתים קרובות, עדיין הקשיש חש לעיתים קרובות כי לילדים ולנכדים כבר אין סבלנות אליו, ייתכן והוא בעצמו מתקשה לדבר בקצב רגיל וכד'. לעומת זאת, בעלי חיים ידועים בסבלנות שלהם כאמור ובמילים אחרות, הם אינם ביקורתיים כלפי הקשיש, הם שם רק כדי להעניק.
- הפעלת הגוף – עבור קשישים שמתקשים בביצוע הפעולות הבסיסיות בחיי היומיום, כגון הליכה, אחיזה בידיים וכו', טיפול בעזרת בעלי חיים יכול להיות מקור מצוין להפעלת השרירים ואימונם, גם ברמה הבסיסית ביותר. עצם פעולת הליטוף נמצאה כמשרה רוגע ומעבר לכך, מסייעת בביצוע תנועות בגפיים.
- הענקת תחושת שייכות וחיוניות – בהרבה סוגי טיפולים בעזרת בעלי חיים, המטופל הופך למטפל של החיה בעצמו ולכן מוענקת לו תחושת חיוניות שמבוגרים וקשישים כל כך זקוקים לה. המבוגר מרגיש שצריכים אותו, מרגיש ורואה בעצמו כיצד החיה מגיבה לטיפול שלו וכד', דבר אשר גורם למטופל נחת ואורח רוח.
לסיכום, נדמה שלמעשה הטיפול בעזרת בעלי חיים יכול להוות טיפול משלים לכל טיפול סיעודי שמקבל הקשיש. זכרו כי טיפול סיעודי אפקטיבי צריך להתחשב גם במאפיינים נפשיים של הקשיש, לצד המאפיינים הבריאותיים.