קשישים רבים סובלים מאלצהיימר או מדמנציה – מחלת השכחה. אלו שתי מחלות שמשבשות לחלוטין את היכולת להיות עצמאי, גם מבחינה פיזית אך בעיקר מבחינה קוגנטיבית ומחשבתית. הסימפטומים המלווים את מחלות השכחה הללו כוללים אגרסיביות וכעס, בלבול, סכנות היעלמות ובריחה מהבית, עייפות ותחושה קשה של אובדן העצמי.
איך מתמודדת משפחה עם בשורת האלצהיימר או הדמנציה? לצד ליווי של מטפלת סיעודית או תמיכה מקצועית אחרת, הנה חמישה טיפים שכדאי לאמץ כדי לעבור את היום בצורה קלה יותר.
חלקו את הנטל בין בני המשפחה
לצד מטפלת סיעודית שנמצאת שם במהלך היום ודואגת לקשיש מבחינת הצרכים היומיומיים שלו, חשוב שתשמרו על קשר חם והדוק ותהיו מעורבים בטיפול בקשיש. סיטואציות שיכולות להופיע עם דמנציה או אלצהיימר יכולות לפעמים ליצור מצב של חוסר תקשורת עם המטפלת, ולכן חשוב שתהיו עם היד על הדופק.
חלקו את הנטל בין בני המשפחה והקפידו על ביקורים, אפילו יומיומיים, אצל הקשיש או הקשישה. דאגו להיות שם, לשמוע גם מהמטפלת וגם מהקשיש על מה שקורה ולהיות חלק מההתרחשות.
שימרו על קשר רציף עם הרופא המטפל
לפעמים כל מה שצריך הוא התייעצות מהירה, תשובה מנומקת לשאלה, גם אם היא הפשוטה ביותר. הקפידו לעדכן ולהתעדכן עם הרופא המטפל, אל תתביישו להתייעץ איתו גם כשמדובר בשאלות יומיומיות.
אם אתם נעזרים במומחה גריאטרי המתמחה במחלות אלו, תוכלו לקבל ממנו הרבה מידע ופתרונות שיקלו על שגרת היומיום עבור הקשיש, המשפחה וגם עבור מטפלת סיעודית שמלווה אתכם.
הקפידו לקבל תמיכה נפשית
שירותי הרווחה בכל רשות מקומית יוכלו לספק עזרה במה שקשור לתמיכה נפשית. לעיתים קרובות תמונה עובדת סוציאלית שתפקידה להגיע לבית הקשיש ולבדוק מה המצב, האם תנאי המחייה השתנו או יש בעיות שניתן לפתור באמצעות עזרה של מחלקת רווחה.
כך למשל אפשר לקבל דרך מחלקת הרווחה עזרה עם ארוחות, חיתולים למבוגרים וסיוע נפשי פסיכולוגי לא רק לקשיש עצמו אלא גם לבני המשפחה ואפילו למטפלת הסיעודית.
טפלו בסביבת המגורים כדי למנוע תאונות
חולי אלצהיימר ודמנציה נוטים לעיתים לתוקפנות ולתגובות אגרסיביות, לפעמים פשוט כי הם מתוסכלים מהמצב ולעיתים כי אינם שולטים על יצר זה. כתוצאה מכך, חשוב להיערך גם מבחינה פיזית ולטפל בסביבת המגורים כדי למנוע תאונות וחבלות.
הרחיקו חפצים חדים מאזור המחייה של הקשיש, הדריכו את המטפלת הסיעודית יחד עם שירותי הרווחה כיצד לשמור על הבית נקי מחפצים מסוכנים ותקנו חבלות ובעיות בבית שעלולות לגרום לפציעות – ממדרגה רופפת ועד לסילוק רהיטים שבורים.
התייעצו עם הרופא למתן תרופות נגד הזיות
חולי אלצהיימר סובלים מהזיות, שיכולות לגרום להם לקום ולצאת מהבית באמצע הלילה, להפגין אגרסיביות מול מטפלת סעודית או מול בני המשפחה ולסכן את עצמם. במידה ומתעורר מצב כזה, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולקבל כדורים נגד הזיות.
מכיוון שחלק מהכדורים נושאים איתם גם תופעות לוואי, חשוב לקבל הדרכה מקיפה מהרופא ולהעביר את המידע גם למטפלת הסיעודית שנמצאת עם הקשיש לאורך היום. בנוסף, דאגו ליצור ביקורי רופא סדירים כדי לוודא שיש מעקב אחרי מצבו הקוגנטיבי של הקשיש.
ההתמודדות עם אלצהיימר ועם דמנציה אינה פשוטה גם למטפלים מנוסים, ובודאי למשפחות הקרובות שרואות כיצד המצב משתנה והופך גרוע מיום ליום. עזרה מבחוץ של הרופאים, שירותי הרווחה, שירותי בריאות הנפש ושל מטפלת סיעודית שתעניק טיפול יומיומי – כל אלו יסייעו לבני המשפחה לעבור את התקופה הקשה בשלום.: