ראשי » מרכז המידע של יד לאחיות » מניעת פצעי לחץ – כיצד מבצעים אותה?

מניעת פצעי לחץ – כיצד מבצעים אותה?

  • by

אחד מהסיכונים הנפוצים במקרה של מטופלים המרותקים למיטה שעות ארוכות ללא תנועה הוא פצעי לחץ. מדובר על תופעה טבעית שמתרחשת כאשר חלק אחד בגוף נמצא לאורך זמן תחת בין משקל הגוף מעליו למיטה או סד. במאמר זה נעסוק בהרחבה בדרכי מניעת פצעי לחץ.

מהם פצעי לחץ?

בספרי הרפואה מוגדירם פצעים אלה כ: "אזור של נמק ברקמה הרכה (שכבת העור) הנדחסת בין בליטה גרמית (רקמת עצם) לבין משטח קשיח (מזרן, מיטה או מושב) לפרק זמן". בפועל, כיום גם אם לא מדובר בנמק של ממש אלא ברקמה שאינה מקבלת מספיק דם בעקבות הלחץ, עדיין יש סכנה לפיתוח פצעים אלה. לכן, יש לבצע פעולות מניעה שלהם.
חשוב לציין כי ישנם גורמים מסוימים המשפיעים על הסיכון לפתח פצעי לחץ. לדוגמה, לאדם המרותק למיטה עקב מחלה או פציעה יש סיכון גבוה לפתח פצעי לחץ.

מניעת פצעי לחץ

כדי לסייע במניעת פצעי לחץ, חשוב להעריך אנשים בסיכון גבוה ולוודא שהם נוקטים באמצעים כדי למנעם. ישנם שירותי בריאות ציבוריים וקהילה רבים שיכולים לספק סיוע בכך, כגון ביקור אחיות או פיזיותרפיסטים. אך שירותים אלה אינם משתווים לאיכות של טיפול פרטי ואישי בבית, בבית האבות או בבית החולים.

ניתן ליישם כמה טיפולים בבית כגון:

  • מניעת שפשוף עור במשטח של כיסא גלגלים או אלונקה על ידי שימוש בכריות אוויר או מזרונים הניתנים לניפוח ולפירוק בקלות.
  • שימוש בכריות או כריות בין אזורים דקים בגוף לבין משטח קשה.
  • ניסיון הליכה להורדת ניוון שרירים.

מי יכול להזיז את המטופל לאורך היום?

היות ובבתי החולים אין טיפול קבוע בקשישים, בגלל העומס, רצוי להעזר בשירותי אחות פרטית. אחות כזו יכולה להזיז את המטופל בכל כמה שעות מכיוון אחד לכיוון אחר.
אנו מעניקים שירות מסור, המבוצע על ידי המטפלים של יד לאחיות בתחום זה, ויכולים לסייע לכם כמשפחה להעניק את הטיפול המסור ביותר ליקירכם.

האם ניתן לטפל בפצעי לחץ לאחר שהתרחשו?

נציין לסיכום כי גם אם לא מצליחים למנוע פצעי לחץ, ניתן לטפל בהם ברמה מסויימת. אם אדם אכן מפתח פצע לחץ, הרופאים ממליצים לשמור אותו נקי ומכוסה בחבישה מיוחדת הנקראת חבישה סגורה, היוצרת סביבה לחה המסייעת לקדם ריפוי. עם זאת, כמובן רצוי להמנע ככל האפשר מתופעה זו. העשויה לגרום לאי נוחות רבה למטופל ואף מסכנת אותו בסיבוכים שונים.