ניצולי שואה שזקוקים באופן קבוע לעזרה סיעודית בבית זכאים לקבל תוספות שונות לגמלת הסיעוד המוכרת. בנוסף, יכולים להיעזר בקרנות מיוחדות שמוצעות על ידי ארגונים לרווחת ניצולי השואה. מהם התנאים המיוחדים והתוספות שכדאי להכיר במידה ואתם ניצולי שואה או בנים לניצולי שואה הזקוקים לעזרה של מטפלת סיעודית צמודה?
איך מקבלים גמלת סיעוד?
כדי לקבל עזרה סיעודית בבית צריך להתחיל מקבלת גמלת סיעוד. הגמלה מעניקה לקשיש או לחולה הסיעודי שירותים שונים, בין היתר גם שעות טיפול סיעודי – מהעסקת מטפל סיעודי צמוד ועד לעזרה סיעודית במשך כמה שעות ביום. בנוסף, גמלת הסיעוד מאפשרת לניצולי שואה הזקוקים לעזרה, כמו גם לקשישים סיעודיים אחרים, לבקר במרכזי יום לקשיש, לקבל עזרה באספקת מוצרי ספיגה, שירותים כמו לחצן מצוקה ואפילו עזרה בכביסה.
עזרה זו ניתנת לא רק לניצולי שואה אלא לקשישים וחולים סיעודיים בכל גיל ועם רקע שונה, אך זה המקום להתחיל ולברר מה ניתן לקבל ואיזו עזרה סיעודית בבית ניתנת במסגרת הגמלה הבסיסית.
עזרה וסיוע של הקרן לרווחה לנפגעי השואה
אחת הדרכים לקבל הטבות ותוספות היא פנייה לקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל. הקרן מסייעת במתן תוספות שונות הכלולות גם הן בחוק הסיעוד של הביטוח הלאומי, אך מבדילות בין קשישים ובין קשישים ניצולי שואה.
על פי החוק, ניצול שואה הוא אדם שהיה בגטאות, במחנות הריכוז או הסתתר במהלך המלחמה, סבל מרדיפות הנאצים בכל ארצות אירופה אך גם בארצות צפון אפריקה ובמקומות אחרים. בנוסף, כלולים בהסדר אנשים שברחו מהנאצים לפני פרוץ המלחמה, החל משנת 1933 ועד לתוך מלחמת העולם השנייה במאי 1945.
עזרה סיעודית בבית מתאפשרת בזכות פרויקטים של הקרן לרווחה לנפגעי השואה המסייעת במתן שעות סיעוד נוספות לקשישים המוגדרים ניצולי שואה, אך גם הטבות נוספות כמו סיוע נפשי, עזרה בקניית משקפיים ואמצעי שמיעה ועוד.
בנוסף, מסייעת הקרן לרווחה לניצולי השואה גם לאנשים שעברו ניתוח או טיפול בבית החולים וזקוקים לעזרה סיעודית של אחות פרטית לאחר ניתוח בבית במהלך הימים שלאחר הטיפול. הקרן יכולה לאשר שעות סיעוד ביתיות – עד חמישים שעות בסך הכל לכל קשיש במהלך חודשיים לאחר השחרור מבית החולים.
לאחר החודשיים האלו, יהיה ניתן לפנות לביטוח הלאומי ולקבל גמלת סיעוד קבועה בהמשך.
האם יש הגבלות מיוחדות על העזרה?
למרות שמדובר בקרן שמסייעת למכלול ניצולי השואה, היא מקיימת מערכת סינון שכדאי להכיר. במהלך הבדיקה האם אדם מסוים יוכל לקבל עזרה סיעודית בבית דרך גמלת סיעוד נוספת, בודקת הקרן באמצעות מבחן הכנסות את המצב הפיננסי של הקשיש, על מנת שתוכל לסייע לקשישים שבאמת ידם אינה משגת.
הקרן קבעה סף של 9230 שקלים. קשיש שהכנסתו החודשית אינה עולה על סכום זה יהיה מועמד לקבלת גמלת הסיעוד והעזרה מהקרן.