ראשי » מרכז המידע של יד לאחיות » חוק הסיעוד בישראל – מה חשוב לדעת

חוק הסיעוד בישראל – מה חשוב לדעת

  • by

היות וישראל היא מדינה סוציאלית בעיקרה, חלק מהחוקים בה נועדו להקל על האוכלוסיה החלשה. חולשה יכולה להיות כלכלית, פיזית או השתייכות למגזרים הנחשבים מיעוט ומופלים. בין השאר, המדינה דואגת גם למי שהגיע בעקבות גיל, מחלה או תאונה למצב סיעודי. אדם קשה זקוק לעזרה של אחרים בתפקוד. לכן, חוק הסיעוד בישראל מאפשר לקבל גמלה מגופים שונים וסיוע כדי לסייע לשלם לעזרה של אדם חיצוני. חשוב לדעת כי לא מדובר על עזרה על ידי בני המשפחה, שאינם מקבלים תשלום. אצלנו, בחברת יד לאחיות אנו מספקים עובדים סיעודיים במסגרת חוק זה.

מתי אדם נחשב סיעודי?

אדם נחשב לסיעודי כאשר הוא אינו יכול לבצע באופן מלא פעולות מסויימות. בחוק מוגדרות פעולות כמו:

  • קימה
  • שכיבה
  • קילוח
  • אכילה
  • שתיה
  • התלבשות
  • שליטה על הסוגרים
  • התניידות ממקום למקום.

חשוב לדעת שלהתפשט ולהתלבש נחשב על פי החוק הזה כפעולה אחת לצורך חישוב שיעור הקצבה. כך גם אכילה ושתייה.

אם אדם אינו מסוגל לבצע את הפעולה בשיעור חלקי (של חמישים אחוזים) אז החוק יתייחס אליו כאילו אינו מסוגל לבצע את הפעולה הזו כלל. לכן, למשל, גם אדם שמתקשה לקום אך מסוגל לאחר מאמר לעשות זאת, יחשב לאדם שאינו מסוגל לקום.

מדוע הדבר כל כך חשוב? משום שהוא מאפשר לקבל זכאות לקצבה. המטרה שלה היא למימון עזרה במשך 24 שעות ביממה.

מה אם אדם מסוגל לעשות חלק מהפעולות?

כעת, אתם בוודאי תוהים. מה עם מקרה שבו אדם מסוגל לבצע חלק מהפעולות, אך אינו מסוגל לעשות אחרות וזקוק לשירותיה של אחות פרטית? במקרה זה אדם שאינו יכול לבצע שלוש מתוך שש פעולות יכול לקבל חצי מהסכום. אדם שאינו מסוגל לבצע ארבע מתוכן יכול לקבל סיוע מהביטוח הלאומי. זאת בשיעור מלא כדי לקבל עזרה מאדם אחר, כמו אחות סיעודית. לעומת זאת, ביטוח פרטי עשוי להעניק סיוע נוסף אך לקזז ממנו את הפעולות שאותו אדם כןמסוגל לבצע.

תשוש נפש

קיימת גם הגדרה נוספת ושונה ששקשורה לקבלת סיוע במסגרת חוק סיעוד, והיא תשוש נפש. זהו אדם מבוגר שמצבו הקוגניטיבי אינו מאפשר לו להבין או לעשות חלק מהפעולות.
מבחינה פיזית, יתכן וגפו היה מסוגל לקום או לשבת אך עדיין הוא אינו מבצע זאת. לעיתים גם אדם שולה בדימנציה, אלצהיימר או מחלות נוספות המשפיעות על הזיכרון, יכולות להשפיע על הגדרתו של אותו אדם כסיעודי.

לסיכום, אם אתם רוצים לבדוק את הזכאות שלכם לקבל סיוע במסגרת חוק סיעוד נוכל לעזור. כדאי להעזר בעו"ד או עובדת סוציאלית. הם יוכלו לסייע לכם לממש את זכותכם הן בביטוח הלאומי והן בתביעות של ביטוח סיעודי במסגרת תוכניות ביטוח פרטיות.